Bahan A
300gm tepung gandum berprotein tinggi
20gm tepung susu
50gm gula kaster
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 sudu kecil ragi segera
40gm mentega
Bahan B
1biji telur
130ml air suam
Gula Aising(saduran Donat)
Minyak goreng yang mencukupi
Cara-cara
1. Campurkan A dalam mangkuk besar,lekukkan bahagian tengahnya,
masukkan B dgn perlahan2,ulihkan sehinggah menjadi Doh yg Kenyal
2. Tutupkan doh, biar mengembang 2 kali ganda drpd saiz asalnya.
3. Canaikan doh setebal 1 1/2 sm dgn ringan,potongkan bentuk gelang,
biar mengembang lagi sehingga 2 kali ganda drpd saiz asalnya.
4. Panaskan minyak,gorengkan donat sehingga berwarna kuning keemasan,
tapis minyak,sadurkan dgn gula aising.
Kuih Apam Pulut
Bahan-bahan campuran A
1 sudu kecil ragi segera
1 sudu besar gula
100gm tepung
80ml air
(gaul bahan sehingga rata)
Bahan-bahan campuran B
100gm tepung
180gm tepung beras pulut
100gm gula
2 sudu besar minyak masak
120ml air
pewarna merah jambu
(gaulkan shingga menjadi doh lembut)
CAra-cara
1. Gaulkan bahan A,tutup dan biarkan mengembang 2 jam sehingga berbuih.
2. Gaulkan bahan B sehingga menjadi doh lembut.Campurkan A, uli shingga rata.
3. Sapukan tapak tangan dgn minyak,ulihkan Doh scara memanjang, bhgikan kpd 40gm
( ikut suka gm)
4. Bentukkn,samaada mau leper atau bulat( ikut suka kmu Urg ar )letak di daun pisang @
acuan yg telah digriskan,biar kembang 30 minit.
5. Kukus selama 12 minit
Bahan-bahan
350gm tepung beras pulut
50gm tepung kanji
1 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
60gm gula
180ml air
60ml minyak masak
Biji bijan
Minyak goreng yg mencukupi
300gm pes kacang merah
Cara-cara
1. Ayakkan tepung beras Pulut,tepung kanji dan serbuk soda bikarbonat ke dlm mangkuk besar
2. Didihkan air bersama gula sehingga gula larut,biarkan sejuk.
3. Tuangkan bahan No.2 kedalam No.1,pukul sehingga menjadi doh yang lembut,tambahkan
minyak,uli lagi sehingga doh menjadi kenyal.
4. Bahagikan doh kepada bahagian kecil,setiap bahagian diisikan 2 sudu kecil pes kacang
merah.celupkan dalam air sadurkan dengan bijan.
5. Goreng dalam minyak yg sederhana panas sehingga berwarna kuning keemasan,tapiskan
minyak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan